ABAX

Vaihtoehtona vapaa autoetu tai käyttöetuauto, kumpi parempi?

Tarjosiko työnantajasi sinulle autoetua, mutta et ole varma kumpi on sinulle sopivampi, vapaa autoetu vai käyttöetuauto?

Karolina Romakkaniemi-Alhonen
Vaihtoehtona vapaa autoetu tai käyttöetuauto, kumpi parempi?

Kerrataan pikaisesti kumpi on kumpi. Palkka voi osaksi koostua autoedusta, joka on verotettavaa ansiotuloa. Vapaa autoetu on kyseessä silloin, kun työnantaja maksaa kaikki ajoneuvosta aiheutuvat kustannukset. Auton käyttöedussa työntekijä maksaa ainakin polttoainekustannukset.

Työ- ja yksityisajojen osuuden todentamiseen vaaditaan päivittäin täytetty ajopäiväkirja. Tutustu ABAXin sähköiseen ajopäiväkirjaan!

Autoedun arvon laskenta

Verottaja tarkistaa vuosittain autoedun laskentakaavan. Autoedun verotusarvo perustuu yksityisajojen määrään. Työnantaja voi valita kiinteän ja todellisiin yksityisajojen kilometreihin perustuvan laskutavan. 

Kiinteän kuukausiarvon laskennassa verottaja käyttää oletuksena yksityisajojen kilometrimääränä 18 000 km vuodessa (eli 1500 km kuukaudessa).

  • Vapaan autoedun arvo on 1,4 % ajoneuvon uushankintahinnasta (katso ajoneuvojen ikäluokat) lisättynä 270 eurolla käytettäessä kiinteää kuukausiarvoa tai 18 sentillä kuukaudessa yksityiskilometriltä käytettäessä todellisiin kilometreihin perustuvaa kuukausiveloitusta.

  • Käyttöetuauton vastaava kaava on 1,4 % auton uushankintahinnasta, johon lisätään 105 euroa tai 7 senttiä yksityiskilometriltä kuukaudessa.

Todellisten ajettujen yksityisajojen perusteella laskettavan kilometrikohtaisen arvon käyttäminen edellyttää ajopäiväkirjaa tai muuta luotettavaa selvitystä autolla ajetuista kilometrimääristä. Verotusta toimitettaessa autoedun arvoa voidaan korottaa, jos on ilmeistä, että autolla vuoden aikana ajettujen yksityisajojen määrä ylittää 18 000 kilometriä. Laskentatavan valinnan kanssa on toimittava johdonmukaisesti koko verovuoden ajan. Jos verottajan olettama 18 000 km yksityisajo kalenterivuoden aikana ylittyy tai on huomattavasti alle sen, käytetään yksityisajokilometreihin perustuvaa laskentatapaa.


Uushankintahintana tulee käyttää maahantuojilta saatavia tietoja. Huomaa, ettei se ole auton todellinen kauppahinta. Uushankintahinnassa huomioidaan myös lisävarusteet asennuskustannuksineen 850 euroa ylittävältä osalta.


Mikäli työajojen määrä on yli 30 000 km kalenterivuoden aikana, tämä vaikuttaa autoedun arvoon alentavasti. Perusarvo on tällöin 80 % normaalisti lasketusta perusarvosta. Käyttökustannusten osuuteen runsaat työajot eivät vaikuta. Ajojen määrä on todennettava päivittäisellä ajopäiväkirjalla.

Muista vielä tarkistaa päivitetyt arvot Verohallinnon sivuilta vero.fi

Sähköisen ajopäiväkirjan avulla säästöihin

Sähköinen ajopäiväkirja on verottajan kannalta tarkka ja luotettava selvitys toteutuneista ajoista. Luontoisetupäätöksessä vaaditaan, että ajopäiväkirjaan merkitään päivittäin kaikki ajetut ajot mm. kellonaikoineen, mittarilukemineen ja matkan tarkoituksineen. Jos kilometrejä kertyy reippaasti, on ajopäiväkirjan täyttäminen käsin on monille rasittava tehtävä. Ajopäiväkirjan täyttäminen voi tosin olla kannattavaa, koska jos työajoja kertyy yli 30 000 km tai yksityisajoja kertyy huomattavasti alle 18 000 km kalenterivuodessa, luontoisedun määrä laskee. Tämä vaikuttaa työnantajan maksamiin palkan oheiskuluihin, eikä niitä enää oikaista, jos työntekijä tekee muutokset vasta omassa veroilmoituksessaan.
 

Esimerkkinä vuonna 2020-2022 käyttöönotettu 35 000 € hintainen vapaa autoetuauto, jolla ajetaan todistetusti vain 5000 km vuodessa yksityisajoa, työntekijä säästää luontoisedun verotusarvossa 2340 € vuodessa.

Sähköinen ajopäiväkirja poistaa käsin täytettävien ajopäiväkirjojen rasittavuuden, koska se kirjaa ajopäiväkirjan tiedot automaattisesti järjestelmään. Kuljettajan tehtäväksi jää vain määritellä ajon tyyppi työ- ja yksitysajon välillä sekä määrittää matkan tarkoitus. Tosin tämänkin tehtävän voi suurimmaksi osaksi automatisoida.