Ajopäiväkirja ja yksityisyydensuoja

Sähköiset ajopäiväkirjat rakentuvat vahvasti GPS-paikannuksen ympärille, jotka seuraavat ajoneuvojen ja muun kaluston liikkeitä ympäri vuorokauden. Digitalisaation kehittyessä myös yksityisyydensuojaa ja tietoturvaa tulee kehittää.

Kun palveluntarjoaja valmistaa tuotteita ja palveluja, joissa käsitellään sekä yrityksen että yksityistenhenkilöiden henkilökohtaisia tietoja, tulee palveluntarjoajan pystyä todentamaan, ettei tietoja joudu kolmansien osapuolien nähtäväksi ja ne pysyvät muuttumattomina. 

mies ja nainen katsovat tietokoneen ruutua yhdessä

Tietoturva ja ajopäiväkirjat

Tietoturvasertifikaattien avulla palveluntarjoaja voi todentaa asiakkaalle, että yritys todella panostaa tuotteissaan ja palveluissaan tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan. Tunnetuimpia tietoturva-asetuksia on esimerkiksi ISO 27001 –tietoturvasertifikaatti.

Tietoturvaan liittyvät asiat eivät välttämättä rajoitu vain palveluntarjoajaan vaan myös heidän yhteistyökumppaneihinsa, mikäli sellaisia on käytössä.

Ajopäiväkirja ja GPS-paikannus yrityksen ajoneuvossa

Kun työnantaja haluaa asentaa yrityksen omistamiin ajoneuvoihin GPS-paikannuslaitteet, on hänellä oikeus asentaa ne – työnantaja on kuitenkin velvollinen ilmoittamaan työntekijöilleen ennakkoon GPS-paikannuslaitteen käyttöönotosta YT-neuvottelumenettelyn kautta sekä perustella syyt paikannukselle. Kyseessä on tällöin välillinen paikantaminen, jolla tarkoitetaan juuri ajoneuvon paikantamista, ei henkilön paikantamista. Jos tarkoituksena on paikantaa henkilöitä, tarvitaan tähän työntekijöiden suostumus.

Ajopäiväkirja ja GPS-paikannus työsuhdeautossa

Työntekijä voi vapaasti hallinnoida oman GPS-laitteensa näkyvyyttä työnantajalle ellei työnantajalla ole perusteltua syytä ajoneuvon sijaintitietojen näkymiselle. Perusteltuja syitä voi olla muun muassa parempi asiakaspalvelu ja kustannustehokkuuden parantaminen työssä, jossa liikkuminen asiakkaiden välillä ajoneuvolla on olennainen osa palvelua ja tehokkuutta.

Ajopäiväkirja ja GPS-paikannus yksityisautossa

Yksityisajoneuvon paikantamisessa pätee samat säännöt kuin työsuhdeauton paikannuksessa; hyvin perusteltuna sijaintitiedot tulee näyttää työnantajalle työajojen osalta. Mikäli sijaintitiedot pysyvät kuljettajan omana tietona, toimitetun ajopäiväkirjan osalta näkyvissä ovat vain työajot, joista yksityisajoneuvon käyttäjä hakee kilometrikorvauksia.

Työnantaja voi asettaa tietyt säännökset yksityisajoneuvon käyttäjälle kilometrikorvauksen hakemiseen ja GPS-paikannuslaitteeseen. Työnantaja voi esimerkiksi ohjeistaa, että kilometrikorvauksia on mahdollista hakea, jos ne todennetaan tietyn palveluntarjoajan GPS-laitteen avulla. Työntekijä voi kieltäytyä laitteen asentamisesta, mutta ei ole tämän jälkeen oikeutettu hakemaan kilometrikorvauksia ilman kyseistä GPS-laitetta.

Kehotamme yritysasiakkaitamme avoimuuteen paikannuslaitteita asennettaessa. Paikannukseen liittyvistä asioista on hyvä keskustella ja kuunnella työntekijöiden mahdollisia kysymyksiä. Motivaatiota saattaa myös lisätä, mikäli yritysjohto päättää sijoittaa osan paikannuslaitteilla säästetyistä rahoista työyhteisön hyväksi.

Lue lisää aiheesta:

Palveluntarjoajan vastuu GPS-laitteissa

Tietoa ABAXista: Tietoturvallisuuspolitiikkamme

Ota meihin yhteyttä

Ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Anna tarkempia tietoja kysymyksestäsi, niin osaamme kohdistaa viestisi oikein.