Ajopäiväkirja on ALV-vähennyksen edellytys

Verohallinto määrittelee, että jos yrityksen omistuksessa on ajoneuvoja, joista on tehty arvonlisäverovähennys, tulisi niillä ajaa vain työajoa. Säännöksissä on eroavaisuuksia esimerkiksi pakettiautojen ja henkilöautojen osalta.

Paketti- ja henkilöauton eri säännökset

Yrityksen pakettiautolla voidaan ajaa satunnaisesti yksityisajoa, mutta tämä luo työntekijälle verotettavan edun, joka on aina ilmoitettava verotuksessa. Käytännössä voidaan sanoa, että näiden kilometrien osalta työntekijä on nauttinut autoedusta. On kuitenkin muistettava, että yksityisajot tulee olla satunnaisia, tai muuten vähennysoikeus voidaan menettää.

Mikäli yrityksellä on ALV-vähennetty henkilöauto, ei sillä saa ajaa lainkaan yksityisajoa. Mahdolliset yksityisajot poistavat ALV-vähennysoikeuden kokonaan.

Todista ajot ajopäiväkirjalla

Ajopäiväkirjan avulla sekä yrittäjä että työntekijä pystyvät helposti todentamaan, ettei yrityksen ajoneuvoilla ole ajettu yksityisajoja. Mikäli yrityksellä ei ole mahdollisuutta osoittaa luotettavaa selvitystä yksityis- ja työajojen määrästä, verottaja voi arvioida yksityisajojen määrän, jolloin veroseuraamuksia voi tulla maksettavaksi takautuvasti sekä yritykselle että työntekijälle. Todistustaakka ajoista ja niiden tarkoituksista on aina yrityksellä.

Työajoneuvoilla tehdyt ajot voidaan todistaa täyttämällä ajopäiväkirjaa kaikkien yritysajoneuvojen kaikista ajoista. Markkinoilla on tarjolla paperisia ajopäiväkirjoja, sähköisiä ajopäiväkirjoja sekä ajopäiväkirjasovelluksia älypuhelimiin.

Mitä tietoja ajopäiväkirjaan tulee täyttää?

Ajopäiväkirjaan tulisi merkitä seuraavat tiedot kaikista ajoista:

  • matkan alkamis- ja päättymisaika
  • matkan alkamis- ja päättymispaikka
  • tarvittaessa ajoreitti
  • matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
  • matkan pituus
  • ajon tarkoitus
  • auton käyttäjä

Lähde Verohallinnon www-sivut; Ajoneuvon hankinta, käyttö ja myynti arvonlisäverotuksessa

Mitä hyötyä on sähköisestä ajopäiväkirjasta?

Sähköisen ajopäiväkirjan avulla kaikki yllämainitut tiedot voidaan tallentaa ajopäiväkirjaan automaattisesti. Ajopäiväkirjat täyttyvät automaattisesti ja lähes huomaamatta mukana arjen rutiineissa eikä pelkoa veroseuraamuksista ole.

Tavallista paperista ajopäiväkirjaa täytettäessä helposti voi käydä niin, että ajot unohdetaan merkitä ja tiedot kirjataan virheellisesti. Ajopäiväkirjoja tulisi säästää verottajan edellytyksen mukaan 6 vuotta tilikauden päättymisestä. Sähköinen ajopäiväkirja tallettaa tiedot pilvipalveluun, josta voit tarvittaessa osoittaa ajot vaivatta.

Lue lisää aiheesta:

ABAXin sähköinen ajopäiväkirja – Mikä, miksi ja miten?
Asiakkaamme kertovat: Sähköisen ajopäiväkirjan hyödyt johtivat käyttöönottoon
Asiakkaamme kertovat: Rauman kaupunki tehosti ajoneuvojen hallintaa
Asiakkaamme kertovat: "Parempaa tilaustenhallintaa ja asiakaspalvelua"